Introduction

SPEED-O

SPEED-O

alt-photo

Το Speed-O αποτελεί μια σύμπραξη του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ) με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και την εταιρία Link Technologies.

Στόχος της κοινής προσπάθειας είναι η λήψη και επεξεργασία δεδομένων που αποστέλλονται από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ σε πραγματικό χρόνο, ώστε να προκύψει η εκτίμηση της τρέχουσας κυκλοφοριακής κατάστασης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Ο ΟΑΣΘ έχει στη διάθεση του ένα πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών κίνησης των οχημάτων και μέσα από κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να προκύψουν πολύτιμες πληροφορίες. Μια τέτοια πληροφορία είναι και η αποτύπωση της πραγματικής κίνησης της πόλης από το μοντέλο Speed-o που χρησιμοποιεί τα πραγματικά δεδομένα που φτάνουν στο κέντρο τηλεματικής καθώς και όλων των ιστορικών δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πλεονέκτημα του Speed-o σε σχέση με προγενέστερα συστήματα είναι πως έχει την ικανότητα εκτίμησης της μέσης ταχύτητας κίνησης στο οδικό δίκτυο με υψηλότερη χωρική και χρονική ανάλυση, χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση νέων αισθητηρίων ή εξοπλισμού.

Περιοδικά, πχ κάθε λεπτό, λαμβάνονται οι συντεταγμένες των θέσεων των λεωφορείων και χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση ενός μεγάλου αλλά αραιού συστήματος γραμμικών εξισώσεων με χιλιάδες αγνώστους, η επίλυση του οποίου σε πραγματικό χρόνο παρέχει την εκτίμηση των μέσων ταχυτήτων ροής των οχημάτων. Στόχος του ερευνητικού έργου ήταν η εξυπηρέτηση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αρχικώς της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση όλων των πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας. Το σύστημα Speed-O στην πλήρη λειτουργία του παρέχει μια συνοπτική απεικόνιση της τρέχουσας κυκλοφοριακής κατάστασης σε όσους δρόμους διέρχονται οχήματα του ΟΑΣΘ. Συνεπώς οι οδηγοί μέσω εργαλείων διάδοσης, θα έχουν πρόσβαση στην απαιτούμενη πληροφορία ώστε να επιλέξουν για τις μετακινήσεις τους δρόμους που δεν παρουσιάζουν κυκλοφοριακή συμφόρηση, γλιτώνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Τα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων προβάλλονται σε χάρτη που θα ανανεώνεται κάθε 1 με 5 λεπτά, στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΘ καθώς και σε εφαρμογή που προσαρμόζεται στα περισσότερα έξυπνα κινητά της αγοράς.